Control de la processionària dels pins

Si tens pins a casa teva, de ben segur que coneixes aquesta plaga que causa greus danys als arbres i molèsties a les persones que els envolten. El seu control és ràpid, econòmic i molt eficaç

Inici tractaments anti-erugues del Setembre al Gener

Les erugues dels pins, un problema urticant de fàcil solució

Tractaments fitosanitaris

A partir de 105 € IVA inclòs, segons zona i número de pins.

Pressupostos sense compromís

 

Un únic tractament insecticida aplicat als teus pins, a realitzar entre el mes de Setembre i Gener, és suficient per eliminar la plaga i les molèsties que les erugues et poden provocar.

El naixement de papallones s’inicia a la segona quinzena de juny als llocs freds i a la segona de juliol als càlids, i finalitza a finals de setembre.

En un termini de 3 dies efectuen les postes de les quals neixen les erugues al cap d’unes 5 setmanes.

Aquestes viuen de forma gregària. Al començament van d’un lloc a l’altre de l’arbre, i quan arriben els freds es construeixen un niu de pèls sedosos de color blanc a la part més assolellada de l’arbre, d’on surten per a alimentar-se.

Cap als mesos de febrer i març, baixen dels pins formant característiques processons, tot buscant un lloc adient per a enterrar-s’hi i transformar-se en crisàlides.

No totes les papallones neixen al 1er. any, si no que una part important ho fa als 2 ó 3 anys, i unes quantes en anys successius.

Ataca totes les espècies de pins i cedres. Les espècies de pins autòctons més sensibles són la pinassa (Pinus nigra sp. salzmannir) i el rojalet (P. sylvestris)

Cicle biològic

La Processionària del pi és un lepidòpter de la família Thaumetopoeidae.

El naixement de papallones s’inicia a la segona quinzena de juny als llocs freds i a la segona de juliol als càlids, i finalitza a finals de setembre. Al cap de tres dies efectuen les postes de les quals neixen les erugues passades cinc setmanes.

Quan arriba el fred, les erugues construeixen un niu de pèls sedosos de color blanc al costat més assolellat del pi. Al febrer i març baixen dels pins format les processons i van a buscar un lloc per enterrar-s’hi i convertir-se en crisàlides.

D’aquestes crisàlides en sortiran les properes papallones a partir de juny segons la climatologia del lloc. No totes les papallones neixen el primer any, una part important ho farà als dos o tres anys i alguna en anys successius.

Descripció de la papallona

La papallona mascle fa uns 30-35 mm. El color de les ales anteriors és gris cendra, amb tres línies negres en forma de ziga-zaga, i les posteriors són de color més clar, amb una petita taca fosca a la part inferior. Te l’abdomen cònic acabat en un plomall i les antenes plomoses.

La femella fa uns 34-45 mm. El seu abdomen és cilíndric, acabat en un casquet rodó i te les antenes filiformes.

Descripció de l’eruga

Les erugues passen per quatre estadis des de octubre a març. En el 1er. estadi són de color verdós i amb el cap negre i durant els tres següents van adquirint coloració fosca amb pèls de tonalitats molt variables: blancs, grocs, vermellosos, que donen a l’eruga el seu aspecte característic. A partir del tercer estadi ja tenen els pèls urticants

Danys i mitjans de lluita

Les erugues roseguen les agulles dels pins i provoquen defoliacions. Malmeten les repoblacions de pins i als arbres adults els debilita i els fa està predisposats a l’atac d’insectes perforadors.

També fan molt mal efecte estètic i sobretot, son molt perilloses pels greus problemes urticants que provoquen a les persones i als animals.

Per tal d’evitar la plaga hi ha diferents mitjans:

  • No repoblar amb espècies de pins sensibles als llocs favorables a l’atac de la plaga.
  • Tallar i destruir les bosses.
  • Tractament fitosanitari amb polvorització, mullant les agulles dels pins amb insecticides autoritzats.
  • Tractament fitosanitari mitjançant Endoteràpia, sistema d’injecció del producte directament al sistema vascular de l’arbre.

cicle_process

La Processionària ja és aquí!'

En aquest moment, ja s’observen a la capçada dels pins les típiques bosses blanques a l’interior de les quals, es troben refugiades les erugues, que són perilloses a causa dels pèls urticants que desprenen. La lluita contra la processionària és particularment aconsellable a les zones freqüentades per persones i animals domèstics (urbanitzacions, parcs, jardins, etc.) a fi d’evitar la presència d’erugues en el moment de les processions d’enterrament.

Al gener podeu efectuar les operacions següents:

  • Mesures culturals:

Tallada i destrucció de les bosses (crema de les bosses, immersió en aigua, etc.). Per evitar la perillosa acció dels pèls urticants que desprenen les erugues cal actuar sempre d’esquena al vent, i protegir-se les mans i els ulls.

  • Control químic:

Tractaments insecticides dirigits a les bosses.

Informació del Servei de Sanitat Vegetal del DAR

« 1 de 2 »